NoSQL en Big Data

NIOC 5 april 2013; Arnhem (in samenwerking met Talko Dijkhuis)
Deze presentatie gaat in op de gevolgen voor het onderwijs van de ontwikkeling van big-data systemen. Het eerste deel van de presentatie gaat in op de vraag wat de eigenschappen van big data zijn, waar dit allemaal vandaan komt en waarom dit interessant is voor informatici. De belangrijkste verschillen tussen big data en meer standaard rdbms-systemen komt ook uitgebreid aan de orde.

In het tweede deel probeer ik het belang dat door managers en onderwijsontwikkelaars aan big data wordt toegekend enigszins te nuanceren. Ik bespreek vergelijkbare hypes en voorspellingen uit de historie van de informatica en suggereer parallellen tussen deze voorspellingen en de hedendaagse hype van big data. Deze nuancering zet ik kracht bij door een kort onderzoekje dat ik heb uitgevoerd. In dit onderzoekje heb ik vacatureteksten op indeed.nl en monsterboard.nl gefilterd op nosql- versus rdbms-gerelateerd omschrijvingen. Hier kwam overduidelijk naar voren dat op dit laatste vakgebied veel meer vacatures zijn dan op het eerste.

Tenslotte bespreek ik hoeveel er momenteel op de verschillende Nederlandse hogescholen aan nosql en big data gebeurt. Ook dat blijkt erg tegen te vallen. Ik eindig met suggesties voor aanpassingen in het database-gerelateerde onderwijs.

Download pdf | Bekijk het officiƫle programma

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *