Harvesting funda

Communicatie tussen deze twee lagen
Nu had ik een object dat een huis van Funda kon representeren, en een object dat dat kon persisteren. Het was dus zaak deze twee met elkaar in verband te brengen. Natuurlijk zou het eenvoudig geweest zijn om het object gewoon zelf in de database op te slaan, maar omdat zowel het harvesten als het opslaan de nodige tijd vereiste, leek het me beter om daar twee aparte processen van te maken, met een message queue hiertussen.

In het onderwijs zijn al verschillende message queues ter sprake gekomen, maar RabbitMQ komt altijd als één van de betere systemen uit de verf. Een message queue met weinig footprint en eenvoudig op te starten. Het ding draait op Erlang, maar als je dat niet hebt geïnstalleerd komt dat mee met de disk image. Eenvoudig downloaden en opstarten.

RabbitMQ verstuurt feitelijk byte-arrays over de lijn, dus ik moest heb huis-object serialiseren. Om dit aan de ene kant te kunnen doen, en aan de andere kant van de lijn weer te kunnen deserialiseren definieerde ik een interface Perisitable (Listing 11):

public interface Persistable {
  public byte[] getBytes();
	
  public static WoonObject fromBytes(byte[] body) {
    WoonObject obj = null;
    
    try {
      ByteArrayInputStream bis = new ByteArrayInputStream(body);
      ObjectInputStream ois = new ObjectInputStream(bis);
      obj = (WoonObject) ois.readObject();
      ois.close();
      bis.close();
    } catch (IOException e) {
      e.printStackTrace();
    } catch (ClassNotFoundException ex) {
      ex.printStackTrace();
    }
    return obj;
  }
}

Listing 11

Het is het WoonObject die deze interface implementeert, omdat dat is wat er uiteindelijk over de lijn gestuurd gaat worden. Allereerst de methode getBytes(): die serialiseert eenvoudig het huidige object naar een byte-array, die vervolgens over de lijn gestuurd kan worden (Listing 12):

public byte[] getBytes() {
	byte[] bytes;
	ByteArrayOutputStream baos = new ByteArrayOutputStream();
	try {
		ObjectOutputStream oos = new ObjectOutputStream(baos);
		oos.writeObject(this);
		oos.flush();
		oos.reset();
		bytes = baos.toByteArray();
		oos.close();
		baos.close();
    } catch (IOException e) {
		e.printStackTrace();
		bytes = new byte[]{};
	}
		
	return bytes;
}

Listing 12

Het is de class Sender die deze methode aanroept en het resultaat hiervan over in de queue zet (Listing 13); op deze manier kan de harvester rustig verder met de volgende pagina terwijl de Persister ervoor zorgt dat de objecten in de database terecht komen. Deze Sender maakt eerst connectie met de message queue en stuurt vervolgens het geserialiseerde WoonObject daar naartoe:

channel.basicPublish("", Settings.QUEUE_NAME, null, obj.getBytes());

Aan de andere kant van de lijn is een Receiver-class die de byte-array ontvangt. Hier maak ik gebruik van de mogelijkheid die Java8 biedt om in een interface een implementatie van een methode op te nemen. De static method fromBytes() hierboven (Listing 11) krijgt als parameter een byte-array en maakt hier weer een WoonObject van (dit is feitelijk een implementatie van het Decorator-pattern).

De Receiver-class is relatief eenvoudig: deze consumeert het object in de message-queue, roept de methode fromBytes() aan en cast het resultaat hiervan naar een WoonObject (omdat ik alleen WoonObjecten verstuur kan dit zonder problemen), die vervolgens gepersisteerd wordt.

WoonObjectImpl foo = (WoonObjectImpl)Persistable.fromBytes(body);
Persister.setUp();
Persister.persistObject(foo);
Persister.tearDown();

Listing 13

Hieruit blijkt wel de noodzaak van dat WoonObjectImpl zowel WoonObject als Persistable implementeert: vanuit de eerste weten we dat het object gebruik maakt van JPA en de tweede zorgt ervoor dat het over de message queue gestuurd kan worden (eigenlijk moet die interface dus hernoemd worden naar Transferable). Als het object dat is binnengekomen is gedeserialiseerd, kan ik eenvoudig de JPA methodes daarbinnen aanroepen om het in mysql op te slaan. Het totale plaatje ziet er uiteindelijk als volgt uit (Figuur 3):

Uiteindelijke architectuur.

Uiteindelijke architectuur.

Op deze manier kon ik een heel stuk van de Funda-database harvesten, zonder dat één van beide kanten last had van falende performance. Het is misschien een aardige extra opgave voor de eerstejaars studenten om deze code te analyseren en te verbeteren, maar vooralsnog doet het systeem prima waar het voor gemaakt is.

Comments (8)

 1. Hoi Bart,

  Toch interessant hoeveel je met redelijke re-engineering data-structs kunt terughalen. Met een BI (Business-Intelligence) achtergrond heb ik me altijd afgevraagd waarom er niet een ‘big-data’ advies functie in funda te vinden is, eentje die allerlei gestructureerde en ongestructureerde data met elkaar combineert naar een ‘vraagprijs’advies. Om wat data op te bouwen in deze, ben ik wel geintereseerd om een proto te bouwen, hiervoor zou ik graag je harvesting experiment willen herhalen, kun je code op Github zetten of op de blog integraal weergeven?
  Dank alvast. Martijn

 2. bart

  Dag Martijn; leuk dat je interesse toont in dit experiment. Ik moet nog even bedenken of ik de code op github zet – het is nooit bedoeld om in productie genomen te worden en ik weet ook niet of Funda er zo blij mee zal zijn.

 3. Steven

  Hoi Bart,
  Leuk stuk om te lezen! Had je nog problemen met url request limits vanuit Funda voor het harvesten van zoveel pagina’s?

 4. bart

  Dag Steven,
  Die angst had ik wel. Volgens de logs had het programma in een half uurtje een kleine tweeduizend requests naar Funda gedaan en ik heb geen IP-block ervaren.

 5. Pingback: bettercodehub | Over kunst, filosofie en techniek

 6. ad

  Mooi 🙂
  Ik ga hier ook mee aan de slag, inderdaad is scrapen natuurlijk erg belastend voor de server, maar tevens makkelijk dicht te timmeren aan hun kant en tja, dan moet je maar een api maken 😛

 7. Chris Zeinstra

  Ha Bart,
  Aardig om te lezen dat je in 2008 funda hebt geharvest. In mijn herinnering was het toch iemand anders die dat had gedaan, wat een verklaring kan zijn dat je die code niet kon terugvinden. Wat tijd al niet met je geheugen kan doen.

 8. bart

  Je hebt gelijk Chris: dat was jij. Ik zal de tekst aanpassen 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *