bartMijn naam is Bart Barnard. Ik ben geboren in 1970 en heb altijd een passie gehad voor kunst en techniek. Ik programmeerde mijn eerste computer toen ik dertien was (eigenlijk betrof dit een BBC model 2 van mijn grote broer) en zette deze technieken vanaf het allereerste begin in om creatieve uitspattingen te maken. Eén van mijn eerste projecten bestond ook uit willekeurig gegenereerde blokken en muziek – een project dat ik nog wel heb gedemonstreerd op één of ander feest, maar wat ik met geen mogelijkheid meer zou kunnen achterhalen.

Na mijn studies filosofie en informatie aan de (toen nog Rijks-)Universiteit Leiden ben ik als programmeur aan het werk gegaan. Eerst bij diverse kleine multi-mediabedrijven (met technieken en media nu tegenwoordig niet eens meer bestaan), later als software-architect en -analyst. Daarnaast werkte ik sinds 2001 één dag in de week als docent Interaction Design bij de faculteit KMT van de HKU – in Hilversum. Met name in dat laatste werk kon ik goed mijn passie voor kunst en techniek, en de wijsgerige verhouding tussen die twee, kwijt. Vanuit dat werk ben ik terechtgekomen bij de Professional School of the Arts, Utrecht: een samenwerking tussen de HKU en de UU die helaas te kort heeft bestaan.

Toen ik in 2007 voor de liefde naar het hoge noorden (Groningen) ging emigreren, besloot ik een baan in het onderwijs te zoeken; die ene dag HKU in de week vond ik leuker dan die vier dagen programmeren. Ik vond een baan bij het Instituut voor ICT van de Hanzehogeschool Groningen, en momenteel werk ik nog steeds bij de opvolger daarvan: het Instituut voor Communicatie, Media & IT. Ik hou me hier bezig met vakken als Inleiding OO-programmeren, webapplicaties, gedistribueerde systemen of databases. Door mijn jarenlange ervaring als programmeur beheers ik een flink aantal programmeertalen en -technieken, en uiteraard houd ik de ontwikkelingen op dat vakgebied nauwgezet bij (ik programmeer nog elke dag).

Omdat ik op het grensvlak van kunst en techniek opereer, wordt ik één dag in de week uitgeleend aan Academie Minerva, waar ik onder andere bezig ben met de interdisciplinaire minor Art & Technology (hier is een filmpje te zien wat aardig weergeeft waar we daarin mee bezig zijn), en met het interesseren van middelbare schoolleerlingen voor een kunst-opleiding (zoals hier te zien is).

Sinds september 2013 ben ik twee dagen in de week bezig met mijn promotie, waar deze blog een eerste uitwerking van is. Een samenvatting van het onderzoek is hier te vinden. Mijn promotor is prof. dr. René Boomkens (UvA), mijn co-promotor dr. Gerard Visser (em. Universiteit Leiden). Vanuit de Hanzehogeschool word ik begeleid door mw.dr. Anke Coumans, lector PSI van het kenniscentrum Kunst en Samenleving. Sinds september 2014 ben ik als buiten-promovendus verbonden aan de ASCA. Ik werk inmiddels drie dagen in de week vanuit ons huis in Sneek, waar ik mijn aandacht verdeel tussen de piano en de computer.

Ik sport redelijk veel (schermen, zwemmen, wielrennen, hardlopen, wandelen) en heb eigenlijk verder geen hobby’s (of misschien koken). Ik geef ook graag presentaties.

Ik heb ook een meer formeel curriculum vitae. Uiteraard ben ik voor meer informatie of wat dan ook bereikbaar via de coördinaten die daarop staan vermeld.